"A FAL ADJA A MÁSIKAT / Szombathy Bálint kiállítása a K.A.S.-ban
Képzőművészet - Workshop

2017. 10. 11.

"A FAL ADJA A MÁSIKAT / Szombathy Bálint kiállítása a K.A.S.-ban


Megnyitja: Wehner Tibor művészettörténész"               

Szombathy Bálint multimediális és nyelvi-ideológiai szempontból több felé ágazó munkásságának egyik fő csapásán találjuk a városi környezetben végzett vizuális jeltani kutatásait, melyeknek kezdete 1971-re nyúlik vissza. A mozgalmas történeti korszak strukturalista és jeltudományi tanításai, új szempontú nyelvi megközelítései vezették Szombathyt arra az elhatározásra, hogy a zárt műtermeken és a kiállítói tereken kívül – a közterületeken – keresse munkálkodásának helyszíneit.

A művész, aki soha sem foglalkozott festészettel és szobrászattal, a városi élettérben mozogva olyan spontán nyelvi jelenségekre, névtelen szerzők tevékenysége nyomán hátrahagyott vizuális nyelvi képződményekre figyelt fel, melyekről úgy vélte, teljes mértékben kielégítik festészeti-szobrászati elvárásait, így hát lefotózva saját műveiként fogadhatja, illetve fogadtathatja el őket. Ahhoz tehát, hogy festményei és plasztikai alkotásai legyenek, nem kell ténylegesen festenie és szobrászkodnia, elég, ha az adott jelenséget fotón rögzítve kiemeli a környezetéből. Az alkotói kisajátítás modernista gesztusával több száz felvételből álló gyűjteményt alakított ki, melyeknek tárgya egytől-egyig talált eredetű, vagyis objet trouvé.
 
A művész a számára vonzó vizuális jelenségekre főként az épületfalakon lelt rá. A házfalak nyelvi állományát kutatva figyelt fel azokra az ecsettel felvitt színminta felületekre, amelyek az absztrakt festészet alapmintáival mutatnak egybeesést. A homlokzatok kifestését végző ismeretlen falfestők hátrahagyta kérészéltű színmozaikokban meglátta az analógiát a magas művészet nyelvi standardjaival.

A kiállításon falfestményekről készült digitális vászonképeket mutatunk be. 

megnyitó: október 11. 19 óra
helyszín: K.A.S. Galéria
megtekinthető: október 17-ig 

 

ElevenTavasz 2019