Gellérthegyi futballmesék
Zene, irodalom és sok más

2017. 04. 22.

Gellérthegyi futballmesék


A hegyoldal valamikori nagy futballelbeszélője, Karinthy Ferenc idézi meg egyik karcolatában a négyévesen kapott bőrlabdát, amelyet a Gellérthegy tetején egy arra járó baka úgy elrúgott, hogy soha többé nem került elő.

„Felszállt, magasan a kékbe, aztán a korláton kívül hullott vissza, legurult a sziklás, bozótos meredélyen – írja a szívébe vésődött gyermekkori délutánról. – Ha a Citadella körül járok, ma is szorongva fürkészem a zöld lejtőket: hová gurulhatott az a labda?”

Az elveszett labda nyomába eredve elevenítjük fel a Gellérthegy kevéssé ismert futballtörténeteit Puskás óraüzletétől a Grosics-ház titkain át a Bozsik család életéig. Összeér történelem és irodalom, szó esik világháború idején bujkáló edzőről és békeidőben megvert bíróról, hallhatunk állambiztonsági iratokból felfedett krimit éppúgy, mint könnyed kávéházi anekdotákat.

A séta végén Molnár-C. Pál festőművész lakásmúzeumában találkozik a futball a művészettel, pogácsa és tea mellett pedig némi meglepetés is vár minket.

A sétát vezeti: ifj. Csillag Péter, a Nemzeti Sport újságírója
Időtartam: kb. 2.5 óra

időpont: április 22. 10:00              
Ár: 3000 Ft/fő
Találkozó: Citadella kilátó (a parkoló mögött, a bazalt köveknél)
Séta vége: 1118. Ménesi út 65.

Még több info

Ajánlott parkolás: a Búsuló Juhász Étteremnél (2 percre van gyalog a Citadellától) vagy a MCP Múzeumnál, ahol a séta véget ér, 27-es busszal fel lehet jönni a Citadellához

Térkép